NEWS

ZNATE LI ŠTO SE DANAS OBILJEŽAVA? ‘Dan spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i nezavisnost’. Ne misli se na Domovinski rat

Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima je donesen još 1996. godine, mijenjao se, ali ovaj spomendan nitko nije mijenjao.

Pročitajte više na net.hr

Komemoracija za Bleiburšku tragediju bit će na 3 lokacije: U Austriji, na Mirogoju i Udbini

Komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije održat će se na Bleiburškom polju u Austriji te na Mirogoju i Udbini uz poštivanje epidemioloških mjera, izvijestili su iz Počasnog bleiburškog voda (PBV).

Pročitajte više na 24sata

Zašto je Andreju Plenkoviću toliki problem slaviti pobjedu Hrvatske u Drugom svjetskom ratu

Hrvatska je jedina država na svijetu koja, u razmaku od nekoliko dana, obilježava pobjedu nad fašizmom i one koji su pali u obrani fašizma.

Pročitajte više na Telegram

I ove će godine Hrvatski sabor biti pokrovitelj komemoracije žrtava Bleiburga

Kao i prijašnjih godina, Hrvatski sabor pokrovitelj je i ovogodišnjeg obilježavanja središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića.

Pročitajte više na N1

Sastanak u Saboru: Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije 15. svibnja

Prema programu, predviđeno je polaganje vijenaca i molitva na Lojbaškom polju kod Bleiburga u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji, polaganje vijenaca i odavanje počasti žrtvama kod Središnjeg križa na zagrebačkom groblju Mirogoj i sveta misa koja će se služiti u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini, sukladno prijedlogu Hrvatske biskupske konferencije

Pročitajte više na Večernji list

Goldstein: Bleiburg i Jasenovac nisu isto; Hasanbegović: Ovo što danas imamo je obezvrjeđivanje žrtve

Ministrica Obuljen Koržinek ustvrdila je kako treba raditi na obrazovanju i njegovanju kulture sjećanja

Pročitajte više na Večernji list

U Argentini objavljena nova knjiga o Bleiburgu

MiCarmen Vrljičak je jedina Hrvatica koja je primljena u Argentinsku akademiju znanosti i umjetnosti. Autorica je 15 knjiga, od kojih je polovica s hrvatskim temama, a i jedan njezin roman bio je bestseler u Argentini.

Pročitajte više na Kamenjar.com

Na Udbini 15. svibnja 2021. središnja komemoracija žrtava Bleiburške tragedije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je 15. travnja u Zagrebu radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnoga bleiburškog voda o obilježavanju središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, priopćeno je iz Hrvatskoga sabora.

Pročitajte više na Gospićko-senjska biskupija

Jugoslavija

Iz Jugoslavije je proizišlo nekoliko samostalnih država: Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Kosovo.

Pročitajte više na DW.com

Osamdeset godina kasnije, Hrvatska je još uvijek podijeljena oko NDH. Mi ne možemo van iz ove političke shizofrenije

Kako je moguće da dobar dio našeg naroda, usprkos rasnim zakonima, koncentracijskim logorima i Hitleru i dalje ima pozitivne osjećaje prema NDH? Riječ je o pitanju koje sve do danas značajno utječe na hrvatski politički život, od svakodnevnih, lokalnih prijepora, do visoke državne politike

Pročitajte više na Telegram

Mjesec dana uoči obljetnice u tijeku su pripreme za obilježavanje Bleiburške tragedije

Uoči obilježavanja Bleiburške tragedije, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda.

Pročitajte više na Dnevnik.hr

Schatz: “The Ustaša meeting in Bleiburg must finally be banned!”

Wien (OTS/SK) – Wien (SK) Sabine Schatz, SPÖ-Sprecherin für Gedenkkultur, kämpft seit Jahren für ein Verbot der Ustaša-Veranstaltung in Bleiburg/Pliberk, das als eines der größten Treffen von Faschisten und Neonazis in Europa gilt.

Pročitajte više na Ots.at

Kroatentreffen in Bleiburg: Stadt ruft Dialogtage ins Leben

Angesichts des sogenannten Kroatenteffens in Bleiburg, das in den vergangenen Jahren auch immer wieder rechtsextreme Teilnehmer angezogen hatte, ruft die Stadt die Bleiburger “Dialogtage” ins Leben. Wie die Verantwortlichen am Freitag bei einer Pressekonferenz sagten, soll dabei beleuchtet werden, wie man geschichtliche Ereignisse aufarbeitet, ohne sich politisch vereinnahmen zu lassen. Die dreitägige Veranstaltung soll im Spätsommer stattfinden.

Pročitajte više na Science.apa.at

Unklarheiten rund um Faschistentreffen in Bleiburg/Pliberk

Für gewöhnlich halten sich FPÖ-Politiker mit dem Begriff zurück – doch selbst sie nennen die Teilnehmer und Teilnehmerinnen der Veranstaltung “Faschisten”. Allerdings betonen die Freiheitlichen, dass es sich dabei nur um “eine kleine Minderheit” der Besucher und Besucherinnen handle.

Pročitajte više na Derstandard.at